marți, 27 martie 2018

O Românie Mare a fost visul tuturor acum 100 de ani, atunci când, pe 27 martie 1918, Basarabia devenea din nou, una cu țara mamă.



O Românie Mare a fost visul tuturor acum 100 de ani, atunci când, pe 27 martie 1918, Basarabia devenea din nou, una cu țara mamă. De atunci, "mireasă vitregită" ea fiind, a suferit mult, a îndurat lupte puternice și chiar dacă avem o istorie comună și-o limbă asemenea, suntem încă despărțiți. 
Cred cu ardoare că arta ne-a făcut de multă vreme o singură flacără și mai cred că acum, la Centenar, semerită să recunoaștem că n-avem bariere și că Prutul nu ne desparte, ci ne aduce mai aproape, cu unduirile sale. Basarabia mi-a fost mereu a doua casă, având amintiri de neuitat acolo, de la Grigore Vieru și poezia sa, lupta pentru unitate, până la titlul de "Artist al Poporului" sau publicul moldovean. Poate că această celebrare va fi, peste ani, una simbolică, ajungând doar unii într-un cuvânt, într-o simțire! În fond, România suntem noi și e doar una, cu tot cu sărmana Basarabia! Să ne trăiești, dragă soră! 

Un comentariu: