http://www.moldpres.md/News.
Interpretul Fuego a fost premiat la “Salonul Internaţional de Carte” Chişinău 2013
Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Un volum de carte cu titlul „Testament” ce reflectă perioada de colaborare dintre interpretul Fuego şi poetul Grigore Vieru a fost premiat în cadrul „Salonului Internaţional de Carte 2013”, ediţia a XXII-a care a avut loc la Chişinău, informează MOLDPRES.
Lucrarea a fost distinsă cu premiul „Arta cărţii”, acesta fiindu-i acordat lui Fuego pentru iniţiativă, precum şi Asociaţiei Culturale „Regal D’art” pentru conceptul unic, prezentare, calitatea execuţiei, conţinut şi aspect. Potrivit juriului, cartea s-a bucurat de apreciere înaltă, fiind în competiţie cu alte lucrări speciale din cele 18 ţări participante.
Diploma a fost ridicată de scriitoarea Lucia Olaru Nenati, prietena a poetului Grigore Vieru, precum şi a lui Fuego. Ea a rostit un discurs în care a vorbit despre relaţia dintre cei doi şi despre întreaga operă a lui Grigore Vieru.
Manualul de poezie “Testament” cuprinde opera lui Grigore Vieru, scrisă în ultimii trei ani de viaţă pentru interpretul Fuego. Cartea a fost prezentată pentru prima dată publicului anul trecut, în cadrul manifestării de decernare a Titlului de Artist al Poporului Republicii Moldova lui Fuego. Atunci, interpretul i-a oferit cartea Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti.
„Sînt onorat să primesc un astfel de premiu, cu atît mai mult cu cît el este destinat unui volum de cinste pentru memoria şi opera mentorului meu, nenea Grig, o lucrare de artă înnobilată cu poeme de lumină, un cîntec pentru cei nesinguri, dezvăluind „Taina care mă apără”, poezia muzicii şi muzica poeziei. Meritele nu îmi aparţin, ele îndreptîndu-se către cei ce au realizat cartea, în schimb sînt fericit să ştiu că misiunea mea, aceea de a promova în continuare idealul şi gîndurile maestrului, are ecouri puternice”, a spus Fuego.
El a anunţat că va realiza un spectacol de muzică şi poezie, denumit sugestiv „Testament”, în Sala Mică a Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, în care opera lui Grigore Vieru va fi readusă pe locul pe care îl merită.
Când spui vers, spui Grigore Vieru, când spui muzicã, spui Paul Surugiu (Fuego)
RăspundețiȘtergereUn poet basarabean şi un cântãreţ ardelean, primul, un maestru al condeiului, cel de-al doilea, un artist ce redã prin glas divin mesajul celui dintâi; ambii având drept menire pe acest pãmânt unirea, prin vers şi cânt, a celor douã patrii surori, România şi Basarabia.
„Fuego îl cântã pe Grigore Vieru”, un buchet în care melodii despre cele douã mame: cea care ne-a nãscut, care „în chinuri ne dete viaţã” şi cea în care ne-am nãscut, descrisã atât de frumos în melodia „Carpaţii scriind”, se îmbinã cu poezii despre „limba doinelor de aur, limba noastrã cea românã”, dar şi despre „amanta” artistului, MUZICA. Şi pentru cã Fuego este artistul sufletelor frumoase, melodiile despre iubire nu puteau lipsi, iar versurile care descriu atât de frumos acest sentiment, pe care artistul îl transmite printr-o sensibilitate aparte, nu fac altceva decât sã ofere o şi mai mare valoare acestui album.
Legãtura dintre POET şi ARTIST abia prinsese contur, dar când „pe verde drum de primãvarã”, artistul atingea culmea succesului cu aceste creaţii, „pe drum înzãpezit de iarnã”, Grigore Vieru pãşea încet, spre o altã lume, mai bunã, împãcat, însã, cu sine, cã cel cãruia îi fusese mentor, va duce mai departe, prin cânt, versurile sale.
Înainte de plecarea „sus în ceruri”, POETUL lasã o ultimã mãrturie a colaborãrii de suflet dintre el şi ARTIST, un „Testament” ce cuprinde întreaga operã a poetului din ultimii 3 ani de viaţã şi care va dãinui peste ani, o dovadã cã el, artistul Paul Surugiu (Fuego), este singurul în mãsurã sã facã auzit şi dupã trecerea sa în nefiinţã, numele „Grigore Vieru”.
La rândul sãu, ARTISTUL şi-a asumat aceastã frumoasã responsabilitate, reuşind, prin acest premiu ce i-a fost acordat, nu doar sã ducã numele poetului mai departe, ci sã arate întregii lumi cã limba românã este „taina care ne aparã”, cã trebuie sã ne mândrim cã suntem români şi sã prezentãm strãinilor adevãratele noastre comori, care, fãrã doar şi poate, sunt cele mai valoroase pe acest pãmânt.
”Testament pentru Fuego”o adevarata comoara...Orice roman adevarat ar trebui sa aiba aceasta carte in biblioteca sa!Sunt fericita si onorata ca am acesta carte,de cate ori o deschid si citesc poeziile poetului Grigore Vieru scrise pentru Paul,emotiile ma cuprind profund...Ma bucur ca la Chisinau aceasta carte a fost premiata,acest premiu demonstreaza aprecierea poporului basarabean pentru testamentul lasat lui Fuego de mentorul sau Grigore Vieru!Felicitari,Paul si Asociatia Culturala ”Regal d”art”pentru acesta carte deosebita,de fapt e ceva mai mult decat o simpla carte,e o adevarata bijuterie,atat prin continut dar si prin aspect,material si hartia din care e facuta!!
RăspundețiȘtergereGiovana Georgescu
RăspundețiȘtergereSe stie ca reusita succesului ca o melodie sa devina slagar consta in 4 elemente: muzica, versuri,vocea celui care o canta...si nu in ultimul rand sufletul pe care artistul il pune in interpretare. Sunt elementele cele mai importante. Fuego a reusit pe deplin aceasta performanta. A inteles ca transmiterea mesajului si prin cuvant.. nu doar prin muzica si glas... este esentiala. Cred ca asa a luat fiinta legatura intre Paul Surugiu Fuego cu marele poet Grigore Vieru. Fiecare si- a adus aportul prin sensibilitati de suflet ... iar colaborarea a devenit fructuoasa!!!Limba noastra romana poate imbraca atatea forme in cuvant.. incat varietatea cuvantului arata ca un pastel de culori vazut acum .. toamna prin padurile noastre!!! Grigore Vieru, un poet al neamului nostru ( caci asa mi- as permite sa-l numesc) a scos la suprafata
tot ce are mai frumos limba noastra... diversitatea cuvantului !!!!Minunat elogiu adus limbii noastre romane.!!!Superb comentariul de mai sus al Anei Maria Halalai !!!! Felicitari !!!