marți, 4 septembrie 2018

Fuego - Împătimit de alchimia poetică...



Deoarece ziua de 23 august e aniversară în ce îl priveşte pe artistul Paul Ciprian Surugiu – Fuego (azi, în 2018, împlineşte patruzeci şi doi de ani…!) cel mai merituos dar pentru el nu poate fi altul decât acela de a i se oglindi măreţia vocii sale alinătoare, calde ce are ca sorginte faptul de a fi reuşit să şi-o catifeleze ca nimeni altul îndelungul unui timp în care adevărata sa vârstă e aceea din care se scade doar frageda-i pruncie şi poate că nici ea…! Aceasta pentru că în fruntea repertoriului său muzical, Paul Ciprian Surugiu – Fuego a ştiut, a învăţat şi a stăruit pe seama experienţei spectacolului grandios şi elevat, cu public, să aşeze o torţă aprinsă ce este a inimii sale, iar de aceea, cu atât mai împânzitoare de lumină umană!  
Ţinând seama că un cântăreţ cu flacăra harului palidă nu va imprima niciodată o repartizare a bucuriei, plăcerii şi frumuseţii spectacolului asupra publicului, azi, sub un triumf al degradării muzicii, acest artist mirabil activează adevărate permutări ale melancoliei melodiilor sale în emoţii cu un substrat poetic şi cultural de vastă sensibilitate.  
Este imposibil şi inutil a căuta o explicare doctrinală a acestui fenomen, căci în acumulările istoriei artei şi culturii spectacolului, cândva, Paul Ciprian Surugiu – Fuego şi melodiile sale se vor subsuma unui fenomen căruia nu i-a premers nimeni şi nimic, iar prezentul nu iveşte altă perspectivă dincolo de sugestia de a ne opri să sperăm într-o repetare vreodată…!  
Paul Ciprian Surugiu – Fuego a fost, este şi va fi unic…! Acest artist nu doar interpretează cântec, nu doar creează un curent, el creează un spaţiu muzical ce nu va fi ocupat decât de către melomani împătimiţi de alchimia poetică. Faptul merită toată atenţia pentru că intervine în miezul clocotitor al artei prezente a spectacolului şi demonstrează că liniştea şi armonia nu mai pot fi actualizate decât de către cei ce cântă liniştea, armonia, iubirea, emoţiile, speranţele, căderile, durerile, alinările umane…!  
Pentru aceasta, înclinarea frunţii neamului românesc în faţa artistului care i-a purtat în cântec şi poem dorul, dragostea, lacrima şi surâsul lui…! Iar pentru că este 23 august (2018), ziua artristului acestuia drag şi iubit la rându-i, La mulţi ani!  
  
Aurek V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu