duminică, 22 ianuarie 2017

FUEGO - ZI MARE, EMINESCU

Zi mare! Mihai Eminescu este conștiința neamului și dincolo de faptul că scrierile sale sunt în continuare atât de actuale, stă puterea cuvântului său și a imaginilor pe care le-a creat, în toată plenitudinea, atât în poezie, cât și în proză sau publicistică, fiind cel care definește cultura românească prin toate simbolurile sale, devenite în timp, valori și criterii prin care noi ne identificăm. 
Muzicalitatea versului său uimește și oricât de insensibil sau slab pregătit ai fi, nu ai cum să rămâi nemișcat de genialitatea pe care o demonstrează în fiecare creație.
Eminescu este o imagine, este un mit și o adevărată enciclopedie a spațiului mioritic.
Avem nevoie de Eminescu! Nu știu dacă și-a dorit el asta vreodată, în schimb am certitudinea că întreaga sa operă, cât și viața, ne dezvăluie un personaj cu umbre și străluciri, cu genialitate și simplitate la un loc și cu o putere supremă de a versifica cu imagini și emoții, el însuși fiind o veritabilă emoție!
Sigur că am putea înșirui superlative la infinit și tot nu ar fi de-ajuns, dar eu cred că cea mai bună metodă prin care-l putem omagia este aceea de a-i citi versurile.
La mulți ani culturii române! Mai jos câteva poze de la expoziția anuală a colecționarilor eminescieni, ce se desfășoară în această perioadă la Palatul Parlamentului!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu