Muzica poate capata forma desavarsita atunci cand este completata armonios de catre versuri. Daca acestea din urma reusesc sa transmita, prin mesajul lor, atat emotie cat si experiente impartasite, inseamna ca actul artistic este pe deplin realizat.
Exista insa creatori care raman mereu in umbra cantecului si a cuvintelor sublime ce i-au consacrat in plan artistic, confirmand astfel modestia si valoarea eternal a creatiei lor.
Unul dintre acestia este poetul Ioan Voicu. Autor de poezie. O poezie ce fragmenteaza imaginea si incendiaza constiinta cu substanta. Acesta a lansat mai multe volume pe parcursul timpului, printre care si “ Lacrima din palma “ si este cel ce a scris starile de dor ale cantecului “ Dor ma dor, ochii ma dor “, adaptarea dupa “ Balada fulgerata de vant “,pe muzica lui Valentin Moldovan.
Aceasta balada populara emotionanta a fost interpretata de multi artisti, dar desavarsirea a primit-o din partea stilului inconfundabil pe care Fuego il foloseste atunci cand canta.
Artistul a cantat piesa in cadrul spectacolului extraordinar “ Destin”, ce a a avut loc la Chisinau in 2012, alaturi de maestrul dirijor Nicolae Botgros, precum si in emisiunea “ O data-n viata”.
Si pentru ca talentul si capacitatea artistului de a transmite e mai mult decat poate descrie un cuvant, poetul Ioan Voicu l-a cautat pentru a-l felicita. Astfel s-a nascut o colaborare ce ulterior va da roade de cant. Cantec romanesc, inzestrat cu text si esenta, care va fi, fara doar si poate, o noua emblema a sufletului popular.
Poetul Ioan Voicu, originar din satul Tinteusul Mic, comuna Satulung, judetul Maramures, impreuna cu sotia sa, Maria Cobarjan il apreciaza pe Fuego si precizeaza, ca pe langa numeroasele calitati, confirmate in timp, prin success si prin iubirea pe care fanii i-o transmit, acesta are o calitate pe care foarte multi nu o detin.
Este vorba despre sentiment. Atunci cand nu simti ceea ce canti, afirma poetul, orice actiune ulterioara este fara rost. Intr-adevar, Fuego simte versul, cuvantul si incearca sa-l reproduca in nuantele cele mai de pret ale cantecului.
Avand in vedere colaborarea ce a luat fiinta, Ioan Voicu si sotia sa au compus o balada, o poezie ce exprima cu adevarat ceea ce inseamna Fuego pentru ei, pentru admiratorii sai si pentru Romania.
“ Ce suflet nobil, cata bunatate
Cata lumina si sinceritate
Ce suflet tandru, cata bucurie
Cata iubire, cata poezie …
O, Doamne ! Fa-l mai bun ca niciodata
Si mai iubit in lumea asta toata
Ce suflet mare, cat un cer de stele
Ce cantec, Doamne ! Inger printre ele
Cand suntem mai tristi ne incalzim allegro
Cu toata bunatatea ta, FUEGO !
Ce suflet neintinat, fara prihana
Cata splendoare chipul tau emana
Si cata frumusete si-ncantare
Sunt pe chipul sfant al dumitale
Ce suflet viu si cata nostalgie
Cat romantism si cata poezie
Ce suflet nobil si iubit de lume
Oricand si neuitat, si orisiunde
Cand suntem tristi, ne incalzim allegro
Cu toata bunatatea ta, FUEGO ! “ ( Balada pentru Fuego, Ioan Voicu )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu